Evacuatie Nijkerk en Veluwe 1940

- HOME - - KINDERBOEKEN 4+ - - JEUGDBOEKEN 7+ - - JEUGDBOEKEN 10+ YA - - MANUSCRIPT INSTUREN - - MANUSCRIPTBEGELEIDING - - CONTACT - - HISTORISCHE BOEKEN -


9 mei a.s.: Bijzondere tocht op de Noordwest Veluwe met ‘overgroot- oma’s en opa’s’, met aan het einde hiervan de boekpresentatie over de bijna vergeten uittocht uit 1940. De auteur gaat door het hele land lezingen geven en wil ook de scholen bezoeken met zijn boek, opdat wij niet vergeten...

Al eerder kwam Wim Buitenhuis uitgebreid in het regionale nieuws met zijn onderzoek naar de bijna vergeten evacuatie van de Veluwe, nu is ook zijn boek af: Zij die moesten vluchten, 10 mei 1940 is net uitgekomen bij Uitgeverij Buitenzorg. 

Wim Buitenhuis deed onderzoek en schreef een boek over de bijna vergeten uittocht van de evacués op 10 mei 1940. Mensen die 75 jaar geleden hun huizen moesten verlaten en geëvacueerd werden naar veiliger plaatsen maken deze tocht op 9 mei opnieuw, maar dit keer in twee oldtimer bussen. Vanuit Barneveld, Hoevelaken en Nijkerk naar Putten, Ermelo en Harderwijk. Het gaat nu dus om ex-evacués, mensen van 85, 90 en soms zelfs 95 jaar.

Wim Buitenhuis heeft naast zijn onderzoek over deze evacuatie ook de verhalen en herinneringen over deze geschiedenis opgeschreven. Een bijzonder historisch boek, vol persoonlijke herinneringen is het resultaat. De personen die Wim gesproken heeft weten nog heel goed hoe ze destijds met hun ouders uit Nijkerk of Barneveld vertrokken. Soms op de fiets, met paard en wagen of lopend door het steeds donker wordende bos. Niet altijd waren ze welkom op het adres waar ze heen moesten en het leidde eveneens soms tot zeer bijzondere situaties. De rook van de verwoesting waar ze aan moesten ontvluchten was te zien vanuit Harderwijk.

In samenwerking met diverse historische verenigingen zal er op 9 mei een herinneringstocht plaatsvinden. De burgemeesters van Nijkerk en Barneveld en Nijkerk zullen deze ex-evacués voor de tocht ontvangen in Museum Nijkerk. Daar vandaan vertrekken ze om 12.00 uur met de oldtimerbussen in de richting van Harderwijk over de vluchtwegen van toen. Wegen als de Oude Nijkerkerweg en de Waterweg, ze komen weer langs de boerderijen, weilanden en gebouwen. In Mariahoeve in Putten zal de burgemeester van Putten hen toespreken en krijgen ze een heerlijke lunch aangeboden. Daarna rijden ze door naar Ermelo en Harderwijk. Om 14.30 komen ze aan op het Kloosterplein waar ze worden toegesproken door de wethouder. Wim Buitenhuis zal herdenkingsplaten aanbieden aan de colleges van de zes gemeenten. Uiteindelijk zal hij dan zijn boek presenteren: Zij die moesten vluchten, 10 mei 1940. Naderhand is er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren door de auteur.

Zij die moesten vluchten is te koop en te bestellen bij elke boekhandel voor €16,95. ISBN: 9789491670138.                                                                       
.